fbpx

Vi i 3B Service er veldig opptatt av dyrehelse og velferd. I dag skal vi ta for oss hvordan du kan sikre god helse og velferd for både ku og kalv.

Kalving utgjør en betydelig belastning på kyrene dine. Før og under kalving reduserer kyrne inntaket av mat og drikke, som gjør at de mister væske og elektrolytter. Det fører også til at kalsiumnivået reduseres.

Etter kalving er mange kyr i en negativ energibalanse og prøver å kompensere det ved å mobilisere kroppsfett. Det resulterer i en endring i kyrenes stoffskifte som kan resultere i ketose senere i laktasjonen. Derfor er det viktig å gi kyrene den optimale ernæringsstøtten de trenger etter kalving for å sikre at de kommer tilbake til sin beste stand og er i stand til å produsere melk.

Mengden kalsium kuen trenger etter kalving øker dramatisk på grunn av melkeproduksjonen. Det gjør at kuen vil prøve å få tak i mer kalsium fra fôret og begynne å frigjøre kalsium fra beina. Er ikke den rette ernæringsstøtten på plass kan man oppleve at kuen får melkefeber og ytelsen vil avta.

Å sikre at kyrene raskt skaffer seg energien, elektrolyttene og kalsiumet de trenger for å komme seg etter kalving, vil bidra til å støtte opp under kuens helse og ytelse på lang sikt. For eksempel kan du bruke Boviva Drink som er en velsmakende høyenergidrikk som du gir til kyrene umiddelbart etter kalving. Det hjelper til med å rehydrere kuen raskt, fylle på utarmet mineralnivå og bidrar til å opprettholde blodkalsium på normale nivåer.

I tillegg til å redusere risikoen for melkefeber, stopper Boviva Drink også kyr som lider av en negativ energibalanse ved å stimulere inntak av tørrstoff etter kalving.

Etter kalving er det også viktig å huske på den nyfødte kalven. Det fødes omtrent 230 000 kalver i året og en høy andel av disse får problemer med luftveissykdommer og diaré. De høye tallene kan være årsaken til en del av dødsfallene hos nyfødte kalver.

Når du oppdager diaré hos kalven din er det viktig å være tidlig ute med behandling. Slik at kalven får best mulig utgangspunkt til å vokse seg stor og sterk. Dyr som blir syke dør som regel ikke av smittekilden. Årsaken er ofte heller konsekvensene av væske, elektrolytt og energitap.

Skulle du så oppdage symptomer på diaré kan du bruke Elektrolytt Bolus. Det er en utmerket stabilisator for vann og elektrolyttbalanse som inneholder omfattende probiotika. Produktet inneholder Kamille som har brede terapautiske egenskaper i tillegg til at den er betennelsesdempende og antibakteriell.

Du finner både Boviva Drink og Elektrolytt Bolus i vår nettbutikk!