fbpx

Denne uken tar vi turen til Runar Odland på Varhaug!

Runar er 6.generasjonsdriver av gården på Varhaug. Han kjøpte først gården av onkelen til faren sin i 2003, og drev så i samdrift sammen med sin far fram til 2017. De drev med melk og gris. For tre år siden tok Runar over driften alene, produksjonen av gris ble da avviklet og grisefjøset ble ombygd til kalve- og oksefjøs.

I dag har Runar ca. 45 årskyr og en kvote på 425 tonn, han har framfôring på alle egne kalver. Runars interesse for avl må sies å være over gjennomsnittet, da særlig simmental og holstein. Faren til Runar er pensjonist, men fremdeles aktiv i driften av gården og selvsagt til stor hjelp.

I 2015 valgte Runar å bytte fra DeLaval sin Clover spenegummi til Milkrite Impuls trekantet spenegummi. Dette byttet er Runar svært fornøyd med i dag. Runar sier at dette sitter bedre på spenen, gir lavere celletall og ikke minst roligere dyr under melking. Kvaliteten på utstyret er også svært solid, han har ikke fått en eneste spenekopp ødelagt siden han byttet i 2015, dette skjedde jevnlig med de gamle spenekoppene.

Jurpleie er viktig. Her brukes det KenoPure som legges på som skum for å sikre god rengjøring og smøring av spenen før melking. Etter melking brukes KenoDin SD som spenespray, noe som gir myke spener samt en desinfisering av spenen med aktiv-regenererende jod. I 2018 hadde han INGEN mastitter på dyr i laktasjon, bortsett fra ett spenetråkk. Tre kyr ble behandlet under avsining. Runar sier seg svært fornøyd med jurhelsen. Han skal også teste ut KenoMint som spenespray.

Bakti-fukt blir brukt i sinku-avdelingen to ganger om dagen, og dette har hatt god effekt. Bakti-Fukt ble også brukt i båsene til melkekyr tidligere, men han sluttet med det når celletallet kom ned på 70 000. Men skulle celletallet begynne å stige, vil han igjen begynne å bruke det der også. Runar sier han har prøvde forskjellige andre produkter, men Bakti-Fukt støver mindre, bedre å jobbe med, klumper ikke, det bare fungerer.

Runar er godt fornøyd med produktene, servicen og prisene hos 3B Service AS, og det er en fordel at han får kontakt direkte med oss uansett tidspunkt.

Vi takker for at vi fikk komme på besøk!