fbpx

Klauvhelsen er noe man må ta på alvor i norske fjøs. Klauvsykdommer er et økende problem og er allerede årsaken til at 80-95 prosent av alle kyr sliter med halthet. Lidelsen vil påvirke melkeproduksjonen, fruktbarheten og velferden. Disse tre faktorene er bærebjelken i norsk melkeproduksjon. De fleste som produserer melk har en plan eller en strategi på fôring for å påvirke ytelsen hos kua, men det er faktisk like viktig å ha en plan for klauvstellet.

 

Konsekvenser 

Slurves det med klauvstellet kan konsekvensene være mange. Blant annet halting hos dyrene, de ligger mer, de får lavere rang og får dermed redusert tid ved fôrbrettet. Det kan forekomme melkesvinn som følge av smertestillende og antibiotikabehandling. I tillegg forbruker kyrne mer energi på å bevege seg, og økende energiforbruk vil også komme av økt smerte.

 

Klauvlidelser

Det er mange problemer som oppstår av klauvlidelser. Noen av disse kan være:

–       Forstyrrelser i hormonbalansen

–       Lengre kalvingsintervall

–       Økt forekomst av melkefeber assosiert med såleknusning

–       Melkeytelsen kan reduseres med 3-400 L per laktasjon for høytytende kyr

 

Digital Dermatitt

Sykdommen Digital Dermatitt har spredt seg til nær alle land med industrialisert melkeproduksjon. I Norge det mange besetninger som er fri for sykdommen, men antallet smittede er dessverre økende. Sårene er små i starten, men dersom man ikke gjøre noe med dem vil sykdommen etablere seg i besetningen og gi smerte og halthet hos kyrne, samt nedsatt produksjon. Det er viktig å sette inn tiltak så tidlig som mulig. Noen gode tips kan være:

–       Ikke selg dyr fra besetninger med digital dermatitt

–       Følg tiltaksplanen som er utarbeidet av veterinær

–       Undersøk klauvspalten på alle dyr og rapporter inn funn

–       Klauvene bør bli vasket før salg og kyrne bør gå gjennom fotbad før de går på kjøretøyet

–       Foreta rutinemessig klauvskjæring av alle kyr og kviger over 18 måneder for å avdekke DD så tidlig som mulig

 

Forebygg klauvsjukdommer med gode produkter

Vi i 3B Agro og 3B Service vil være med å hjelpe bonden. I nettbutikken finner du gode produkter fra Provita som faktisk eier det eneste FDA-godkjente anlegget for produksjon av klauvpleie-produkter i verden. De tre produktene du finner i vår nettbutikk er:

 

En vitenskapelig bevist patentert blanding av organiske syrer, essensielle oljer og fuktemidler. Fotbadet bør brukes hver dag og ved hver melking for best resultat. Produktet er 19% mer effektivt en formalin. Du finner mange fordeler med dette produktet, bl.a.:

–       Sikrer at ingrediensene trenger inn i klauvene og fjerner skitt og rusk. Den tillater flere ku- passeringer, opp til 500 i et 200 liters fotbad.

–       Ingredienser som enkelt kan tømmes i gjødselen

–       Optimaliserer klauvhelsen

–       Sikker, biologisk nedbrytbar og ikke giftig

 

Dette er en unik, filmdannende spray som inneholder tea-tree olje og organisk syre som gir vedvarende og mer langvarig effekt. Det er mange fordeler, men her nevner vi noen få:

–       Optimaliserer klauvhelsen

–       Hjelper på sunnheten og styrker klovene, samt gjør dem mindre utsatt for smitte

–       Naturlige ingredienser betyr at Combat er trygg å bruke

–       Vannfast og pustende fil som fremmer en naturlig helbredelse i opp til 24 timer

 

Her har du en gele som har mange av de samme egenskapene til Hoofsure Combat. Gelen kan brukes sammen med en hov-bandasje for å redusere halthet hos melkekyr. Brukes ved første tegn til halthet og påføres på nytt etter behov. Som produktet ovenfor kan det brukes til sau/geit også.

Fordeler med Konques Gel:

–       Mykgjør huden på et dypere nivå og renser gjennom smuss og keratin

–       Optimaliserer klauvhelsen og reduserer halthet

–       Gir raskt et beskyttende lag på huden

–       Vil ikke renne i varme temperaturer og vil ikke stivne i kalde temperaturer

 

Helsen til dyrene er ekstremt viktig, noe vi ser igjen på maten vi spiser. Norge er i toppen når det gjelder dyrehelse, så det må vi fortsette med. Vi ønsker alle en god helg og takker for at du leser bloggen vår 🙂

 

Lurer du på noe? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på mail: post@3bservice.no eller tlf: +47 477 55 085 !