fbpx

 

Slik som mennesker så kan dyrene også få «vanlige» sykdommer. For melkekyrne er Jurbetennelse (Mastitt) den mest vanlige sykdommen som hyppigst blir rapportert inn. Dette er nok også den viktigste grunnen til at vi bruker antibiotika her til lands.

Når det oppstår

Jurbetennelse hos kyrne oppstår som regel av at bakterier kommer seg inn via spenekanalen. Dette gjør dessverre at dyrevelferden reduseres, men også det økonomiske tapet vil merkes. Heldigvis finnes det måter som gjør at en kan forebygge denne betennelsen.

Viktig med miljøet

Miljøet til kyrne har mye å si. Hvor kyrne er plassert spiller en viktig rolle for hvor bra eller dårlig melkekvaliteten blir. I fjøset er det fullt av bakterier som kan føre til mastitt. Det beste er å plassere kyrne i et godt ventilert og tørt område med minimal kontakt med noen av de viktigste bakteriene som forårsaker mastitt. Det å ha tørre og rene liggebåser er alltid viktig og kanskje noe av det viktigste. Der bakteriene trives best er i varmt og fuktig miljø så dette bør en unngå.

Forstå miljøet

Når en skal prøve å legge opp til et best mulig miljø for kyrne så er det også viktig å forstå hvordan sykdommen beveger seg gjennom juret.  I følge eksperter så er dette en prosess som begynner med at bakterien først kommer inn i kjertelen, multipliserer, unngår vertsforsvaret og så til slutt ødelegger verten. Tilfeller av mastitt kan både være smittsom eller miljømessig.

Når det oppstår

Tida rundt kalving er da det oppstår hyppigst tilfeller av jurbetennelse. De er mye stress på denne tiden for kyrne, derfor er de viktig at kua får mest mulig ro. Andre viktige faktorer som spiller inn er god kutrafikk, riktig foring og som nevnt ren og ryddig liggebås.

Vi i 3B Service er selvsagt opptatt av at kyrne har det godt. Noen av tilfellene som kan forebygge denne sjukdommen som nevnt ovenfor har vi i vår nettbutikk. Kenofix er ett eksempel på et produkt som er perfekt til beskyttelse og desinfeksjon av spenene etter melking. For å dempe smittetrykk i ligge båser og hjelpe til med å holde dem tørre anbefaler vi Bakti-Fukt. 

Med dette ønsker vi dere alle en riktig fin fredag og GOD helg 🙂