fbpx

Julehøytid i Norge – en stor takk til landbruket!

Julehøytiden i Norge er en tid for å feire, samle familie og venner, og nyte deilige matretter. Norske juletradisjoner har dype røtter i landbruket, og dette gjenspeiles i maten som serveres i løpet av julen.

Ribbe

En av de mest kjente norske juletradisjonene er ribbe, som er en rett basert på svineribbe. Denne retten er saftig og sprø, og serveres ofte med surkål, rødkål, poteter og tyttebærsyltetøy. Ribbe kommer fra den norske tradisjonen med å holde griser på gårder, og det er viktig å bruke kvalitetsprodukter fra norske bønder.

Pinnekjøtt

En annen populær julematrett er pinnekjøtt, som består av saltet og tørket lammeribbe. Dette er en spesiell delikatesse i Norge som stammer fra landbruket og den lange tradisjonen med sauehold. Pinnekjøttet dampes over einerstaur for å få sin karakteristiske smak og møre konsistens. Det serveres vanligvis med kålrabistappe, poteter og saus.

Lutefisk

I tillegg til ribbe og pinnekjøtt, er lutefisk en annen kjent juleklassiker i Norge. Lutefisk er en fiskerett laget av tørket torsk som blir behandlet med lut for å gjøre den mør og geléaktig. Tradisjonelt ble lutefisken fremstilt ved å legge den i en blanding av vann og lut, men dagens produksjon bruker mer moderne metoder. Lutefisken serveres gjerne med erter, bacon, poteter og sennepssaus.

Søtsaker og bakverk

Norske juletradisjoner innen mat og landbruk er også knyttet til søtsaker og bakverk. Julekaker er en viktig del av festmåltidet. Pepperkaker, krumkaker, fattigmann og berlinerkranser er bare noen av de populære julekakene som lages i norske hjem. Disse søtsakene er ofte hjemmelaget og basert på gamle familieoppskrifter.

En hyllest til landbruksnæringen

I tillegg til maten er julehøytiden også en tid for å sette pris på og støtte lokale bønder og produsenter. Mange nordmenn velger å kjøpe lokalproduserte matvarer og produkter for å skape en bærekraftig julefeiring og støtte landbruksnæringen.

Norske juletradisjoner med fokus på mat og landbruk er en viktig del av den norske kulturarven. Gjennom generasjoner har maten og råvarene fra landbruket bidratt til å skape spesielle øyeblikk og minner i julefeiringen. Så neste gang du nyter en smak av norsk julemat, kan du tenke på den lange historien og tradisjonene som ligger bak.

Har du noen spørsmål eller noe vi kan hjelpe med? Ta kontakt for en hyggelig prat

13 + 5 =

Året oppsummert av Martin Dombestein

Året oppsummert av Martin Dombestein

Året oppsummert av Martin Dombestein, daglig leder i Norgesfôr   Norgesfôr as er et selskap som eies av 10 korn og kraftfôrmøller lokalisert i Sør-Øst og Midt Norge som til sammen danner Norgesfôr-kjeden. Norgesfôr-kjedens medlemmer er eid av lokale bønder og...

Vi søker Landbruksselger til Moelv

Vi søker Landbruksselger til Moelv

Vi søker landbruksselger til MoelvEr du glad i folk, interessert i norsk landbruk og ønsker å ta del i vår spennende hverdag?Da har vi stillingen for deg! Salgsselskap med fokus på bondens beste, startet i 2010. Vi server bonden med tilleggsvarerfor den daglige...