IoT-teknologi er i full fremmarsj i landbruket, men er det verdt det?
Vi ser en trend i landbruk i dag der bønder stadig utforsker ulik teknologi for å forbedre både produkt og egen effektivitet.
Millimeter presise landbruksmaskiner basert på GPS har lenge vært et viktig våpen for den norske bonden, men nå er nivået hevet enda noen hakk.
Relativ ny teknologi som IoT (Internet of Things) er nå i kraftig fremgang innenfor landbruksindustrien, og teknologien gjør det mulig å drive landbruk på helt andre premisser enn tidligere.
Enkelt forklart så fungerer IoT-teknologi slik at sensorer mater et styringssystem med informasjon, som igjen kan konverteres til råd som bonden kan vurdere.
Det er ubegrenset hvilke parameter som kan settes opp og det er for eksempel bønder som allerede benytter teknologien til potet og grønnsaker. Prober (sensorer) settes ned i jorden, og tilbake vil bonden få sanntids informasjon om viktig informasjon som kan påvirke både såing, høsting og pleie.
For husdyr har TINE i samarbeid med konsulentselskapet InFuture nå et prøveprosjekt der de ser på hvordan sanntids informasjon og sensorer kan øke livskvaliteten til dyrene, kvaliteten på melka, forbruket av fôr, kostnader og mye mer.
Landbruk er naturlig nok et meget tradisjonsrikt virke, men samtidig så er man at landbruket er en av de sektorene som tidligst adopterer ny spennende teknologi. Risikoen i landbruket er til dels svært høy og mye av den grunn er bønder generelt sett positivt innstilt til ny teknologi som forbedrer produksjonen.
Vi gleder oss til å følge med på utviklingen innenfor IoT, og for oss som driver med mye fôring til husdyr blir det spennende å se resultatet av blant andre prøveprosjektet hos TINE.