Norge er avhengig av import for å forsyne befolkningen med nok mat. Rundt 40 prosent ligger den norske selvforsyningsgraden på. Handelsbalansen er gange negativ, der en importerer langt mer enn hva en eksporterer inn i landet. Ser vi tilbake til 2016, så importerte vi matvarer for 62 milliarder kroner, mens vi kun eksportere for 10 milliarder.
Disse tallene viser ganske tydelig at en er avhengig av import av landbruksvarer, av både mat og råvarer til dyrefor. Heldigvis har kortreist mat og økologisk mat tatt seg opp de siste 2 årene. Når vi vet hvor viktig jobb bøndene gjør, og hvor sunn og riktig maten er så er det viktig at en tar vare på norskprodusert mat. Det blir stadig forhandlet frem nye handelsavtaler med noen av verdens største matprodusenter. Faren ved at importen øker er at norsk matproduksjon må reduseres. Det høres ut som en dårlig ide, og det er nemlig en veldig dårlig ide. Nedenfor gir vi deg 5 grunner til at norsk matproduksjon ikke bør reduseres.
- Norske arbeidsplasser og levende bygder
Norsk jordbruk sikrer over 100 000 norske arbeidsplasser rundt om i hele landet. Fra poten, gulroten, skinkestek og de andre matvarene som produseres havner på middagstallerkenen din, har ca. 46 000 personer i landbrukets primærleddet og 49 000 ansatte i matindustrien vært involvert. Dette er mange ansatte som gjør en særdeles viktig jobb som ikke blir satt nok pris på. Spiser du norsk, bidrar til norsk verdiskapning, norske arbeidsplasser og bosetting over hele landet.
- Økning av belastningen på knappe arealer i andre land er neppe lurt
Dersom importen av maten vår øker, vil vi legge mer press på naturressurser, arealer og miljø i andre deler i verden. Når vi vet at et intensivt jordbruk gjør store skader på miljøet i andre land, så bør vi heller bruke egne naturressursene til å produsere maten vi trenger i Norge.
- Maten er trygg, og dyra er friske
Når det kommer til helse og velferd så kan vi slå oss på brystet og si at der er vi i verdenstoppen. At husdyra har det bra er helt avgjørende for å kunne produsere mat av høy kvalitet, og står då derfor høyt på agendaen i det norske landbruk. Dette har ført til at Norge topper listene innen dyrehelse og dyrevelferd. Når du velger norsk kjøtt, så kan du være sikker på at det er produsert på friske dyr med strenge krav til dyrevelferd.
- Beitedyr holder kulturlandskap og biologisk mangfold i hevd.
Beitedyr sørger for å pleie kulturlandskapet. De holder veksten av busk og kratt nede samtidig som gjødsel blir tilført jorda. Denne gjør at vi får vakre og åpne landskap som kjennetegner store deler av landet. Uten kulturlandskap forsvinner også mange turister.
- Lite sprøytemidler
Norge sammen med Finland og Sverige er blant de landene med lavest forbruk av plantevernmidler. Strenge regler, god plantehelse og et kaldt klima er noen av årsakene til at vi bruker mindre sprøytemidler i matproduksjonen. Vi har også i dette landet en oversiktlig verdikjede fra jord til bord. Det gjør det mulig å stille krav til restriktiv bruk av plantevernmidler og til å etterprøve at reglene følges i praksis.
Neste uke er butikken vår stengt, dette er fordi vi reiser til Lillestrøm for å delta på Agroteknikk 2021. Vi reiser ned mandag for å planlegge vår fantastiske stand, og der håper vi å se deg.